Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Γιορτάζει το Ξινόμαυρο, η «ντίβα» του ελληνικού αμπελώνα

Με τον τρύγο να έχει ολοκληρωθεί εδώ και λίγες εβδομάδες οι οινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας γιορτάζουν από το 2019 την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο, την ποικιλία που αποκαλείται και ως η «ντίβα» του ελληνικού αμπελώνα.

Η ένωση οινοπαραγωγών Οίνοι Βορείου Ελλάδος όρισε την 1η Νοεμβρίου το 2019 ως την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, ημερομηνία συμβολική, καθώς τότε ολοκληρώνεται κατά προσέγγιση ο τρύγος της συγκεκριμένης ευγενής οινικής ποικιλίας.

Το Ξινόμαυρο αποτελεί μία ελληνική ποικιλία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, η οποία καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές στην Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία και μαζί με το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο και το Ασύρτικο, συνθέτει την τετράδα ποικιλιών-πρεσβευτών της ελληνικής οινοπαραγωγής.

Όντας ποικιλία πρεσβευτής της Ελλάδας, αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και κυρίως αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες παγκόσμια και φυσικά πρωτίστως στην Ελλάδα μας.

Ο οινοποιητικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά και επιτυχή βήματα τόσο στην παραγωγή εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και κρασιού εντός και εκτός συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο πως οι γηγενείς ποικιλίες αξίζουν να αποκτήσουν στη συνείδηση των καταναλωτών τη θέση που τους αξίζει, ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες. Λόγω του στιβαρού της χαρακτήρα, αρκετοί βρίσκουν ότι μοιάζει με Nebbiolo, την αγαπημένη ποικιλία από το Piedmont της βορειοδυτικής Ιταλίας.

Οι ζώνες παραγωγής οίνων ΠΟΠ της ποικιλίας είναι τέσσερις και συναντώνται στη Νάουσα και στο Αμύνταιο ως μονοποικιλιακή, ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα σε ένα μικρό ποσοστό και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό ισομερώς.

Επιπλέον, ως οίνο με τον χαρακτηρισμό ΠΓΕ συναντάμε το Ξινόμαυρο σε περιοχές όπως η Επανομή, ο Βελβεντός, η Σιάτιστα και τα Μετέωρα και σε περιφερειακές ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη, το Άγιον Όρος, η Πέλλα, η Καστοριά, η Ημαθία, η Πιερία και η Μαγνησία.

Η ποικιλία είναι πλήρως προσαρμοσμένη εδώ και εκατονταετίες στα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας, ενώ το μικροκλίμα της κάθε περιοχής αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο τελικό προιόν, το οποίο παρουσιάζει ένα μεγάλο εύρος στους τύπους κρασιών που παράγει, από ερυθρούς, ροζέ και ξηρούς μέχρι αφρώδεις, λευκούς (όπως τα Blanc de Noir) και ημίγλυκους.

Η στιβαρή του δομή, η υψηλή του οξύτητα, οι τανίνες του και η μακρά του επίγευση το καθιστούν το τέλειο συνοδευτικό για πιάτα με κρέας, ψητά ή μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα και αποξηραμένα φρούτα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

REPORTS

Για ακόμα μία χρονιά το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης συμμετέχει στην Εθνική Δράση «Ανοικτές Πόρτες» στα Οινοποιεία της Ελλάδας, η οποία θα λάβει χώρα το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

REPORTS

Ιδιαίτερο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου με τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, χωριά-αετοφωλιές και κατοίκους εργατικούς που αγαπούν την καλλιέργεια του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...