Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Γηγενείς ποικιλίες με αρχές βιοδυναμικής στο Domaine Apostolidi

Το ασύρτικό του «φιγουράρει» στη wine list ενός από τα λίγα γερμανικά restaurant, που έχουν κατακτήσει 3 αστέρια Michelin, ενώ περίπου 60% των ετήσιων πωλήσεών του, αφορά σε εξαγωγές σε απαιτητικές αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής.

του Λεωνίδα Λιάμη

Στο «Domaine Apostolidi», όπως ονομάζεται, πλέον, το μικρό οινοποιείο από το Διαλεκτό Καβάλας, μετά το ριζικό rebranding, που επιχειρήθηκε πέρυσι, οι άνθρωποί του εργάζονται μεθοδικά τόσο στο αμπέλι, όσο και στο οινοποιείο, αλλά αποφεύγουν να κάνουν… θόρυβο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ιδιόκτητος βιολογικός αμπελώνας του, που εκτείνεται σε 130 στρέμματα και κυριαρχείται από γηγενείς ποικιλίες, περιλαμβάνει και την υπό εξαφάνιση αρχαιοελληνική «Παπάσκαρα», ενώ η διαχείρισή του υπακούει στις αρχές της βιοδυναμικής.

Επιπρόσθετα, η οινοποίηση των κρασιών του γίνεται με φυσικό τρόπο και μάλιστα μετά το καλοκαίρι αναμένεται να κυκλοφορήσουν τέσσερις νέες ετικέτες natural οίνων, εκ των οποίων οι δύο με κρασιά ζυμωμένα σε πιθάρια θαμμένα σε όρμο της Καβάλας, «εκεί που σκάει το κύμα».

Στα χέρια του Ευθύμη και της Βασιλικής η σκυτάλη του οινοποιείου

Τη σκυτάλη του οικογενειακού οινοποιείου, που έλκει τις ρίζες του στο μακρινό 1958, όταν ο παππούς Ευθύμης Αποστολίδης φύτεψε το πρώτο αμπελάκι του για να καλύψει ίδιες ανάγκες, έχει πάρει πλέον η 3η γενιά.

Ο 25χρονος συνονόματός του Ευθύμης κι η 26χρονη Βασιλική, οι οποίοι σπούδασαν την αμπελουργία και οινολογία στο Hochschule Geisenheim University στη Γερμανία, από όπου έφεραν μαζί τους στο Διαλεκτό «νέο αέρα» και φρέσκιες ιδέες για την ανάπτυξη της επιχείρησης.

«Το κρίσιμο βήμα βέβαια έγινε από τον πατέρα μας Γιάννη Αποστολίδη, ο οποίος, από το 1981 έως και το 2007, έφτασε να έχει επεκτείνει τον αμπελώνα σε 50 στρέμματα. Τότε συνειδητοποίησε πως το χόμπι του είχε λάβει χαρακτηριστικά επαγγέλματος, οπότε πήρε την απόφαση να επενδύσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου, δυναμικότητας 110.000 φιαλών», εξηγεί στην Agrenda ο Ευθύμης Αποστολίδης.

 

Έκτοτε κύλησε κι άλλο νερό στο αυλάκι, τα 50 στρέμματα έφτασαν στα 130 στρέμματα σήμερα, με ποικιλίες όπως το ασύρτικο, η μαλαγουζιά, το βιδιανό, αλλά και ερυθρές ποικιλίες όπως shyra, merlot, αγιωργίτικο και μία σπάνια αρχαία ελληνική ποικιλία, η Παπάσκαρα.

«Τη βρήκαμε από έναν παππού, κάναμε μπόλιασμα μόνοι μας, πέτυχε, έχουμε ήδη ένα στρέμμα που φυτεύτηκε πριν τρία χρόνια και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να την κάνουμε οινοποιήσιμη», εξηγεί ο νεαρός συνομιλητής μας, προσθέτοντας πως «το πρώτο δείγμα που έχουμε, είναι ποιοτικά εξαιρετικό».

Βιοδυναμική μεταχείριση με πιστοποίηση από το γερμανικό Demeter

Μέχρι και το 2019 ο αμπελώνας του Κτήματος Αποστολίδη ήταν απλώς βιολογικός. Τη χρονιά εκείνη ο Ευθύμης έχοντας έρθει σε επαφή -στην αρχή με πολλή δυσπιστία- με τη φιλοσοφία της βιοδυναμικής, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γερμανία και της πρακτικής του σε ένα οινοποιείο στο Τιρόλο της Αυστρίας, αποφάσισε, με μέντορά του έναν καθηγητή του, από το πανεπιστήμιο του Geisenheim, να μεταφέρει τις γνώσεις που απέκτησε και στον οικογενειακό αμπελώνα, ο οποίος από τις αρχές του 2021 έχει πιστοποιηθεί ως βιοδυναμικός από τον επίσημο γερμανικό φορέα «Demeter».

«Είναι ένας καινούριος μαγικός κόσμος. Κάτι ξεχωριστό που δουλεύει και όταν το πιστεύεις και το κάνεις σωστά, αποδίδει πάρα πολύ καλά», δηλώνει, πλέον, με βεβαιότητα κι εξηγεί πως «αυτό που κάνουμε μέσω της βιοδυναμικής καλλιέργειας είναι να δημιουργήσουμε μέσα στο αμπέλι έναν μικρόκοσμο, να δώσουμε ένα ζουμερό, ένα γόνιμο έδαφος, κάνοντας ενδιάμεση σπορά μέσα στον αμπελώνα μας, με διάφορα φυτά και βότανα. Σε συνδυασμό  με τα φυσικά σκευάσματα τα οποία ετοιμάζουμε μόνοι μας με κοπριά και χαλαζία και τα ψεκάζουμε στο χωράφι, χαλαρώνουμε το έδαφος, το εμπλουτίζουμε με ρίζες, αυτό οξυγονώνεται και αυξάνει η οργανική ουσία και βιοποικιλότητά του».

Νέες ετικέτες και κρασιά «ποντισμένα» στη θάλασσα

Η βιοδυναμική καλλιέργεια, ωστόσο, δεν είναι το μόνο νεοτερίστικο στοιχείο που εισήγαν ο Ευθύμης και η Βασιλική στο οινοποιείο. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε φυσικά κρασιά, χωρίς ζύμες με ήπιες παρεμβάσεις. Προσέχουμε να φτιάχνουμε τη δική μας ζύμη για την κάθε ποικιλία, από το κάθε ξεχωριστό αμπελοτόπι και δίνει άλλο χαρακτήρα στα κρασιά μας», σημειώνει ο Ευθύμης και προαναγγέλλει την κυκλοφορία άλλων 4 νέων ετικετών με φυσικά μονοποικιλιακά κρασιά, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 11 ετικέτες του οινοποιείου.

«Θα είναι αγιωργίτικο, ασύρτικο, βιδιανό και ένα ακόμη ασύρτικο. Αυτά τα κρασιά ευελπιστώ να κυκλοφορήσουν μετά το καλοκαίρι», αναφέρει και αποκαλύπτει πως το βιδιανό και το αγιωργίτικο θα είναι σε περίπου 550 φιάλες έκαστο, από κρασί που ζυμώνεται σε δύο αμφορείς των 400 λίτρων, θαμμένους στην αμμουδιά μπροστά στο καρνάγιο της Καβάλας.

Φέτος, επίσης, θα επανακυκλοφορήσει και η ρετσίνα του οινοποιείου, η οποία ζυμώνεται φυσικά σε αμφορέα χωρίς καμία προσθήκη, με ρητίνη από το νησί της Θάσου και από την Καβάλα, ενώ υπάρχει και η τριλογία της κατηγορίας terroir που αποτελείται από ένα ερυθρό αγιωργίτικο με μαυρούδι, ένα ασύρτικο μονοποικιλιακό, και ένα ασύρτικο, μαλαγουζιά και sauvignon blank, καθώς και δύο αφρώδη, ένα ασύρτικο του 2019 κι ένα αγιωργίτικο με μαλβάζια του 2020.

«Σκοπεύουμε από τα αφρώδη να ποντίσουμε στη θάλασσα σε βάθος 35 μέτρων, περίπου 500 φιάλες» μας ανέφερε ο νεαρός αμπελουργός και οινοποιός, προσθέτοντας πως τα κρασιά του οινοποιείου εξάγονται σε ποσοστό περίπου 60% στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και πολύ σύντομα αναμένεται να ανοίξουν οι αγορές σε Αμερική και Αγγλία, ενώ ταυτόχρονα «χτίζεται» το εμπορικό δίκτυο στην εσωτερική αγορά.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

REPORTS

Το Κτήμα Γεροβασιλείου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θέλοντας να στηρίξει την τοπική κοινωνία, βραβεύει για τέταρτη χρονιά τους αριστεύσαντες τελειόφοιτους μαθητές...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.