Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αφυπνιστικοί οι ανοιξιάτικοι παγετοί για τους Γάλλους παραγωγούς

Οι παγετοί του περασμένου έτους ήταν μια «αφύπνιση» για τους παραγωγούς της Βουργουνδίας, είπε ο επικεφαλής της BIVB , ωθώντας τον ίδιο τον οργανισμό να τριπλασιάσει τις επενδύσεις σε Ε&Α για να μετριάσει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ο Laurent Delaunay, συμπρόεδρος του BIVB είπε ότι οι ανοιξιάτικοι παγετοί πέρυσι είχαν ανησυχήσει το διοικητικό συμβούλιο του BIVB και τους καλλιεργητές στην περιοχή σε τέτοιο βαθμό ότι συνειδητοποίησαν ότι κάνουν άμεσες αλλαγές για να εξασφαλίσουν το μέλλον των κρασιών που παράγονται στην περιοχή.

Ο οργανισμός έχει λάβει την άνευ προηγουμένου απόφαση να επαναπροσανατολίσει τις προτεραιότητές του τριπλασιάζοντας τα χρήματα που ξοδεύει για Ε&Α τα επόμενα τρία χρόνια – από 1 εκατ. ευρώ τώρα σε 3 εκατ. ευρώ το 2025, ειδικά για τη βελτίωση των υποκείμενων ποικιλιών, τη διεξαγωγή έρευνας σε ιστορικές ποικιλίες και τη βελτιστοποίηση του τρόπου οι καλλιεργητές εργάζονται στα αμπέλια.

«Πρέπει να αναπτυχθούμε, δουλεύοντας τα αμπέλια, πρέπει να προσαρμοστούμε περισσότερο στους διαφορετικούς τρύγους που έχουμε, και πρέπει επίσης να έχουμε περισσότερη συλλογική συμμετοχή και δέσμευση όλων των καλλιεργητών», είπε.

Εξήγησε ότι αν και οι μέσες αποδόσεις παραγωγής τα τελευταία 20 χρόνια έχουν εξισωθεί σε έναν αρκετά σταθερό μέσο όρο – περίπου 1,4 εκατ. hL ετησίως κατά μέσο όρο – υπήρξε μια αυξανόμενη διακύμανση στις κορυφές και τα κατώτατα όρια των αποδόσεων από έτος σε έτος.

«Από το 2012, υπήρξε μεγαλύτερη διακύμανση από το ένα έτος στο άλλο», σημείωσε. «Η κύρια αλλαγή είναι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής».

Εν τω μεταξύ, παρόλο που η έκταση της αμπέλου στην περιοχή αυξήθηκε κατά περίπου 1% ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία, σε 31.000 εκτάρια, λόγω προβλημάτων αναγέννησης, αναζωογόνησης και προβλημάτων που σχετίζονται με το κλίμα, η γη δεν παρήγαγε το επίπεδο των σταφυλιών που θα μπορούσε να κάνει.

«Θα έπρεπε να παράγουμε 2m hL όχι 1,4m hL», είπε.

«Έχουμε δει πολλές προκλήσεις για μερικά χρόνια, αλλά ήταν πραγματικά πέρυσι όταν είδαμε τον παγετό την Άνοιξη που όλοι συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι – δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όταν η πιθανή [απόδοση] μειώνεται έτσι, πρέπει να αντιδράσουμε και να είμαστε πιο ενεργοί όσον αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη», είπε. «Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, που απαιτούν νέες λύσεις και φρέσκες τεχνικές».

Τα δεδομένα του BIVB δείχνουν ότι κατά μέσο όρο το σπάσιμο των οφθαλμών συμβαίνει επτά ημέρες νωρίτερα από ό,τι πριν από τριάντα χρόνια, ενώ η συγκομιδή είναι περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι ήταν το 1987. Εν τω μεταξύ η μέση αύξηση της θερμοκρασίας είναι 1 βαθμός, «που ακούγεται πολύ λίγο αλλά είναι πολλά», εξήγησε.

Τόνισε ότι αν και έγιναν αισθητά κάποια οφέλη – για παράδειγμα, οι προηγούμενες συγκομιδές μπορεί να είναι καλύτερες για την ποιότητα των ερυθρών κρασιών, ενώ τα ξηρότερα και πιο ζεστά καλοκαίρια σημαίνουν λιγότερα προβλήματα από ασθένειες, που σημαίνει ότι απαιτούνται λιγότερα φυτοφάρμακα. Ωστόσο, η περιοχή βλέπει περισσότερα κρούσματα νέων ασθενειών που προέρχονται από το νότο, ενώ η πρόωρη έκρηξη οφθαλμών δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο από τους ανοιξιάτικους παγετούς.

 

πηγή: drinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.