Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Απαραίτητος ο ψεκασμός για την δεύτερη πτήση της Ευδεμίδας

Συνεχίζει η πτήση της δεύτερης γενιάς της ευδεμίδας και ο επαναληπτικός ψεκασμός είναι απαραίτητος για την υγεία της αμπέλου σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των γεωπόνων του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Καβάλας.

Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το δίκτυο φερομονικών παγίδων που διατηρεί η υπηρεσία μας, η πτήση της δεύτερης γενιάς του εντόμου συνεχίζεται. Οι συλλήψεις ανέρχονται σε έναν σχετικά χαμηλό αριθμό παρέχοντας μία γενικότερα μη ομοιόμορφη εικόνα, που οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων και στην κλιματική αστάθεια η οποία επικράτησε επί σημαντικό χρονικό διάστημα. Επισημαίνουμε όμως, ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί επαναληπτικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου, κατά την διάρκεια της δεύτερης γενεάς, διότι ελλοχεύει κίνδυνος πρόκλησης ζημιών οι οποίες είναι σημαντικές, ιδίως στα επιτραπέζια σταφύλια.

Σε συνέχεια των οδηγιών που παρείχαμε με το προηγούμενο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εξέδωσε η υπηρεσία μας, συνιστάται να γίνει επαναληπτικός ψεκασμός εάν χρησιμοποιηθούν ωοκτόνα – εντομοκτόνα, κατά το χρονικό διάστημα 17-19 Ιουνίου στις πρώιμες περιοχές και 19-22 Ιουνίου στις οψιμότερες περιοχές. Στην περίπτωση εφαρμογής προνυμφοκτόνων – εντομοκτόνων οι ψεκασμοί πρέπει να πραγματοποιηθούν τέσσερις έως έξι (4-6) ημέρες αργότερα, αντιστοίχως.

Τονίζεται και πάλι ότι οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι ώστε να επιτυγχάνεται καλή διαβροχή των ραγών, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο ταχείας ανάπτυξης. Επιπροσθέτως θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα όλες οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, όπως το ενδεδειγμένο ξεφύλλισμα των πρέμνων, ανάλογα με το αμπέλι και την καλλιεργούμενη ποικιλία. Σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα επαφής θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές προγνώσεις, ώστε όταν αναμένονται βροχοπτώσεις να μη πραγματοποιούνται ψεκασμοί καθώς τα εντομοκτόνα επαφής συχνά εκπλύνονται από την βροχή. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της πτήσης του εντόμου της ευδεμίδας θα σας ενημερώσουμε εφόσον απαιτηθεί.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους εχθρούς και ασθένειες (τζιτζικάκι – Empoasca spp, Ψευδόκοκκος – Planocconus citri, ωίδιο – Erisiphe necator, περονόσπορος – Plasmopara viticola, βοτρύτης – Botrytis cinerea), οι οποίοι μπορεί να προσβάλλουν το αμπέλι κατά την παρούσα περίοδο ισχύουν και πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες τις οποίες παραθέσαμε με το προηγούμενο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων. Σκόπιμο είναι για πρακτικούς λόγους αλλά και για λόγους κόστους να πραγματοποιούνται συνδυαστικοί ψεκασμοί, ελέγχοντας την συνδυαστικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.

Στο παραπάνω πλαίσιο, επισημαίνεται η αναγκαιότητα να αξιοποιούνται οι οδηγίες που παρέχονται κατά την συνταγογράφηση των σκευασμάτων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες από την έναρξη της βλαστικής περιόδου μέχρι και τώρα, είναι σταθερά καλές και ιδιαίτερα ευνοϊκές για το αμπέλι. Ο θερμός, ξηρός,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι οινοπαραγωγοί μπορούν τώρα να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα του κλάδου, όπως την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν από τα μέσα Μαρτίου έχουν επιταχύνει την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων, ιδιαίτερα στην πρώιμη – παραλιακή...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη εχθρών την περασμένη χρονιά συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων την διενέργεια ψεκασμών για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...