Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αλσατία, ένα οινικό διαμάντι στα ξηρά και ηλιόλουστα μέρη της Γαλλίας

Δεν είναι μόνο το εκλεκτό Riesling της Αλσατίας, είναι πολλά τα λευκά διαμάντια που κάνουν την περιοχή να αποτελεί μια οινική ιδιαιτερότητα της Γαλλίας.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η Αλσατία, που βρίσκεται στα σύνορα Γερμανίας και Γαλλίας, έγινε γαλλικό έδαφος. Όμως, θα έλεγε κανείς ότι η γερμανική επιρροή πλημμυρίζει την περιοχή, από την αρχιτεκτονική των χωριών και τη διάλεκτο, μέχρι τη γαστρονομία και το κρασί.

Η Αλσατία διακατέχεται από ξηρό κλίμα και συνοδεύεται από τους ανατολικούς πρόποδες των βουνών Vosges, τα οποία αποτελούν ένα φυσικό φράγμα για τους δυνατούς δυτικούς ανέμους, και από το Ρήνο που αποτελεί το φυσικό σύνορο με τη Γερμανία.

Μήκους εκατόν είκοσι χιλιομέτρων, αλλά λιγότερο από δώδεκα πλάτους και σε γεωγραφικό πλάτος 48 μοιρών, οι αμπελώνες της Αλσατίας καταλαμβάνουν τα κυλιόμενα περιγράμματα του Vosges, κυρίως μεταξύ 200 και 400 μέτρων. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με μεγάλους, κρύους χειμώνες, ενώ τα καλοκαίρια είναι αρκετά ζεστά ώστε η ξηρασία να αποτελεί τακτική απειλή. Ως αποτέλεσμα, η καλλιεργητική περίοδος είναι σχετικά μεγάλη, δίνοντας στους οινοπαραγωγούς την ευκαιρία να ωριμάσουν αργά τα σταφύλια τους μέχρι την ωρίμανση.

Η πολυπλοκότητα του terroir είναι η πιο αξιοσημείωτη πτυχή του κρασιού της Αλσατίας. είναι αναμφισβήτητα ευκολότερο να απαριθμήσετε τους τύπους εδάφους που δεν υπάρχουν.

Η ιστορία ξεκινά πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή βρισκόταν κάτω από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα ιζηματογενή πετρώματα όπως ψαμμίτη, ασβεστόλιθος, μάργα και σχιστόλιθο να επικάθονται σε ένα βράχο από γρανίτη. Αρκετά εκατομμύρια χρόνια αργότερα, δραματικές τεκτονικές κινήσεις δημιούργησαν ρωγμές, οδηγώντας στο πλούσιο μωσαϊκό τύπων εδάφους που υπάρχει σήμερα.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μια στρατιά μικρών καλλιεργητών, ενώ υπάρχουν 51 Grand Crus – που αντιπροσωπεύουν περίπου το πέντε τοις εκατό της παραγωγής – με πολλές τοποθεσίες που ορίζονται από μικροκλίματα. Ωστόσο, η περιοχή καθοδηγείται επίσης σε τεράστιο βαθμό από το πάθος των μεμονωμένων οικογενειακών παραγωγών και την έντονη πίστη που εμπνέουν.

Τα λευκά κρασιά κυριαρχούν στην Αλσατία, αντιπροσωπεύοντας περίπου εννέα σε κάθε 10 φιάλες που παράγονται, με τα Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris και Muscat να αποτελούν τα χαρακτηρισμένα «ευγενή» σταφύλια της περιοχής. Το κόκκινο κρασί στην Αλσατία, εν τω μεταξύ, περιορίζεται στο Pinot Noir, το οποίο αποκτά ραγδαία προβολή και ανάστημα.

Δύο επιπλέον όροι επισήμανσης είναι σημαντικοί: «Vendange Tardive» που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Αλσατία για να αναφέρεται σε κρασιά που παράγονται από σταφύλια όψιμης συγκομιδής, με αποτέλεσμα υψηλότερα υπολειμματικά σάκχαρα. και «Sélection des Grains Nobles» που δηλώνουν γλυκά κρασιά που παρασκευάζονται από σταφύλια που έχουν προσβληθεί από τη μορφή βοτρύτη που είναι γνωστή ως «ευγενής σήψη».

Για να μην ξεχνάμε το Crémant, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε άνθηση. Η παραδοσιακή μέθοδος Crémant d’Alsace αντιπροσωπεύει τώρα το ένα τέταρτο της παραγωγής της περιοχής, με την Αλσατία να είναι δεύτερη μετά τη σαμπάνια για τις πωλήσεις αφρώδους οίνου στη Γαλλία.

πηγή: Club Οenologique.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.