Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έτοιμο άνοιξη 2022 το μπουτίκ οινοποιείο της «Μικρά Θήρα»

Προς το τέλος της άνοιξης του 2022 το νησί Θηρασιά, απέναντι από τη Σαντορίνη, θα έχει το δικό του οινοποιείο, χτισμένο με βιοκλιματικούς όρους και με δυτικό προσανατολισμό, ώστε όσοι το επισκέπτονται να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μαζί με ένα ποτήρι κρασί από την κάβα του και το απαράμιλλο ηλιοβασίλεμα.

του Λεωνίδα Λιάμη

Πίσω από την κατασκευή, η οποία έχει σχεδιαστεί με αρχιτεκτονική που να υπηρετεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, για να ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, βρίσκεται η οινοποιητική επιχείρηση «Μικρά Θήρα», που έχουν ιδρύσει και λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια στη Θηρασιά οι γνωστοί οινοποιοί Βαγγέλης Γεροβασιλείου, Βασίλης Τσακτσιρλής και Ιωάννα Βαμβακούρη.

«Το οινοποιείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την 1η Οκτωβρίου, σε ακίνητο στην περιοχή Ποταμός κι εκτός απροόπτου θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο ή το Μάιο του 2022, καθώς ήδη βρισκόμαστε στα μπετά», είπε στην Agrenda και το Wine Trials, η οινοποιός Ιωάννα Βαμβακούρη, η οποία κατέχει τη θέση αντιπροέδρου στο Δ.Σ. της «Μικρά Θήρα» και επειδή μένει στη Σαντορίνη, έχει αναλάβει να «τρέχει» το project.

«Θα είναι ένα boutique οινοποιείο, περιτριγυρισμένο από τον ιδιόκτητο αμπελώνα μας, με υπέργεια δόμηση συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ., και με δυναμικότητα 120.000 φιάλες το οποίο θα λειτουργεί στη λογική του zero waste. Είναι σχεδιασμένο να είναι επισκέψιμο ακόμη και στο χώρο παραγωγής και θα εξοπλιστεί με ειδικά ασανσέρ και διαδρόμους για να μπορούν να μετακινούνται στους χώρους του και τα άτομα με ειδικές ανάγκες», μας εξήγησε η κ. Βαμβακούρη.

Παρά το βραχύβιο της ύπαρξής της η «Οινοποιία Μικρά Θήρα» διαθέτει ήδη 135 στρέμματα αμπελώνα εκ των οποίων τα 75 καλλιεργούνται στη Θηρασιά και τα 60 στη Σαντορίνη. «Παραγωγικά είναι γύρω στα 70-75 στρέμματα, ενώ μέσα στο 2022 θα γίνουν άλλα σχεδόν 20 στρέμματα», τόνισε η οινοποιός και αποκάλυψε πως «προγραμματίζεται η φύτευση άλλων 8-10 στρεμμάτων και στόχος μας είναι ο βιολογικός αμπελώνας μας να φτάσει, σταδιακά, να καλύπτει 300 στρέμματα στα δύο νησιά».

Κυρίαρχη ποικιλία του αμπελώνα είναι το Ασύρτικο, αλλά υπάρχουν και κάποια αμπελοτόπια με λίγο Αθήρι και Αηδάνι. Η συνολική παραγωγή από τον τρύγο του 2021 υπολογίζεται σε περίπου 14.000 φιάλες για την ετικέτα «ΠΟΠ Santorini», που οινοποιείται μόνο από σταφύλια από τον αμπελώνα της Σαντορίνης, άλλες σχεδόν 6.500 φιάλες για την ετικέτα «ΠΟΠ Terrasea» από σταφύλια του αμπελώνα της Θηρασιάς και πλέον -από τις αρχές Δεκεμβρίου- υπάρχουν και γύρω στις 2.000 φιάλες της νέας ΠΟΠ ετικέτας «Nykteri», η οποία παλαιώνει τέσσερις μήνες σε βαρέλι και 1 χρόνο σε φιάλη.

Στις αρχές του 2022, επίσης, θα κυκλοφορήσει και φιάλη magnum (σ. σ. 1,5 λίτρα) για τις ετικέτες «ΠΟΠ Santorini» και «ΠΟΠ Terrasea», ενώ μέσα στη χρονιά σχεδιάζεται μια ακόμη νέα ετικέτα – έκπληξη. Τέλος υπάρχει από το 2017 και παλαιώνει σε βαρέλια ένα «Vinsanto», για το οποίο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πότε θα εμφιαλωθεί.

Τα κρασιά της «Μικρά Θήρα» πωλούνται στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό (σ. σ. ΗΠΑ, Καναδά, Ελβετία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία και Κύπρο), με εξαίρεση την ετικέτα «Nykteri» η οποία λόγω μικρής παραγωγής αυτή τη σεζόν θα πουληθεί μόνο στη Σαντορίνη.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

REPORTS

Για ακόμα μία χρονιά το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης συμμετέχει στην Εθνική Δράση «Ανοικτές Πόρτες» στα Οινοποιεία της Ελλάδας, η οποία θα λάβει χώρα το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...