Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα μπορντολέζικο Château «προσομοιώνει» το vintage κλίμα του 2050

Το Château La Tour Carnet, ένα από τα πολλά κτήματα grand cru classé που ανήκουν στον Bernard Magrez, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αεροναυπηγικής για να δοκιμάσει τις πιθανές επιπτώσεις της μελλοντικής υπερθέρμανσης του πλανήτη στους αμπελώνες και το κρασί του Μπορντό.

απόδοση του Ζήση Πανάγου

Το Château La Tour Carnet είπε ότι θα εκθέσει έναν πειραματικό αμπελώνα σε τεχνητά υψηλότερες θερμοκρασίες για να επαναλάβει ορισμένες από τις συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο τρύγος του Bordeaux 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αποτελεί μέρος του έργου «Oracle» στο τέταρτο κτήμα ανάπτυξης, το οποίο είναι μεταξύ εκείνων στο Μπορντό που επιδιώκουν να κατανοήσουν πόσο καλά μπορούν να προσαρμοστούν οι κλασικές ποικιλίες σταφυλιού, όπως το Cabernet Sauvignon και το Merlot στην κλιματική αλλαγή.

Στο La Tour Carnet, καλώδια θέρμανσης που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στα αεροπλάνα θα χρησιμοποιηθούν φέτος για τη θέρμανση του χυμού των αμπελιών σε μια πειραματική τοποθεσία που περιλαμβάνει Cabernet Sauvignon, Merlot και μια σειρά από άλλες ποικιλίες σταφυλιών από το Μπορντό και όχι μόνο.

«Θερμαίνοντας τη ροή του χυμού και επιταχύνοντας την ανάπτυξη των αμπελιών, στην πραγματικότητα μιμούμε θερμότερες θερμοκρασίες», είπε ο Julien Lecourt, ένας φυτοεπιστήμονας που είναι επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης στο Maison Bernard Magrez, ιδιοκτήτης του La Tour Carnet και άλλων grand cru. classé κτήματα, συμπεριλαμβανομένου του Pape Clément στο Pessac-Léognan.

Η θέρμανση των αμπελιών θα διατηρήσει τον κύκλο ανάπτυξης μπροστά από την εποχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις για μελλοντικούς τρύγους, ανέφερε ο Lecourt σε πρόσφατη δήλωση του. «Τα μοντέλα λένε ότι θα συγκομίσουμε 15 ημέρες έως τρεις εβδομάδες νωρίτερα σε σύγκριση με τις μέρες μας.»

Ενώ υπάρχουν πολλοί άλλοι πιθανοί παράγοντες, από τον τύπο του εδάφους και τα ατομικά χαρακτηριστικά ενός αμπελώνα μέχρι την προοπτική πιο ακραίων καιρικών φαινομένων στο μέλλον, ο Lecourt είπε ότι η ομάδα ήθελε να επικεντρωθεί στη θερμοκρασία ως «κύριο μοχλό» των μελλοντικών συνθηκών.

Είναι μέρος μιας μεγαλύτερης διαδικασίας δοκιμών στο La Tour Carnet, ένα από τα τέσσερα μεγάλα ακίνητα της κατηγορίας cru που ανήκουν στον Γάλλο επιχειρηματία οίνου Bernard Magrez στο Μπορντό.

Το La Tour Carnet και η ομάδα Magrez φύτεψαν έναν δοκιμαστικό αμπελώνα με 84 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού το 2013 και τοποθέτησαν τον ίδιο αριθμό μικρο-δεξαμενών στο οινοποιείο του για να φτιάξουν, να αναλύσουν και να αναμείξουν μικρές παρτίδες πειραματικών κρασιών.

Ο Lecourt είπε ότι η ομάδα επικεντρώθηκε στα κόκκινα προς το παρόν και έχει εντοπίσει περίπου 21 ποικιλίες ενδιαφέροντος.

Αυτό περιλαμβάνει φυσικά τα κλασικά – Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot – μαζί με τις λιγότερο χρησιμοποιούμενες ποικιλίες Bordeaux, όπως το Carménère, καθώς και εκείνες από τη νοτιότερη Ευρώπη, όπως το Tempranillo και το Touriga Nacional.

«Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να ελέγξουμε πρώτα αν οι ποικιλίες Μπορντό, το κλασικό μείγμα, απειλούνται πραγματικά ή όχι», είπε ο Lecourt.

Είπε ότι η ομάδα εξετάζει επίσης εάν άλλες ποικιλίες έχουν χαρακτηριστικά που μπορεί να βοηθήσουν το Μπορντό να διατηρήσει ένα χαρακτηριστικό στυλ.

Η ανοχή σε ασθένειες, η απόδοση και τα αρωματικά συστατικά αξιολογούνται όλα, καθώς και το προφίλ οξύτητας μιας ποικιλίας και ο ρυθμός συσσώρευσης σακχάρων, είπε.

«Έχουμε μια φιλοδοξία να παράγουμε κρασί σε στυλ grand cru από κάθε ποικιλία που έχουμε», είπε για τον πειραματικό αμπελώνα. «Για κάποιους, είναι αδύνατο γιατί δεν θα ωριμάσουν ποτέ.» Ωστόσο, πρόσθεσε, «Αυτές που δεν είναι κατάλληλες ακόμη μπορεί να είναι αυτές που θα χρησιμοποιήσουμε σε 20 ή 50 χρόνια, γιατί οι συνθήκες θα αλλάξουν δραστικά».

Είπε ότι ο ιδιοκτήτης Bernard Magrez έδωσε στην ομάδα μια απλή δήλωση αποστολής, «απλώς κάνε το να δουλέψει», αναφέροντας τη σημασία της μεταβίβασης κτημάτων στις μελλοντικές γενιές. Ο Lecourt πρόσθεσε: «Είναι πολύ εκπληκτικό να έχεις ένα αφεντικό που σου λέει εντάξει, απλά κάνε το, θα σε ακολουθήσω σε αυτό».

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία φιλοξενεί και χρηματοδοτεί μια διδακτορική φοίτηση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπορντό, προκειμένου να εξετάσει την προσαρμογή του αμπελώνα στην κλιματική αλλαγή.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

REPORTS

Για ακόμα μία χρονιά το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης συμμετέχει στην Εθνική Δράση «Ανοικτές Πόρτες» στα Οινοποιεία της Ελλάδας, η οποία θα λάβει χώρα το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

REPORTS

Ιδιαίτερο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου με τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, χωριά-αετοφωλιές και κατοίκους εργατικούς που αγαπούν την καλλιέργεια του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...