Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα ερυθρό μονοποικιλιακό από βλάχικο στις επόμενες κινήσεις τις Jimas Winery

Στην περίπτωση της «Jimas Winery» ο όρος «boutique» οινοποιείο, δεν είναι κατ’ ευφημισμό. Του ταιριάζει… γάντι. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας του, στην περιοχή της Άρτας, μόλις έφτασε τα 22 στρέμματα, έχει μικρό αριθμό ετικετών, η ετήσια παραγωγή του κυμαίνεται στις 5.000 φιάλες, μαζί με τις «one off» από συνεργαζόμενα αμπελοτόπια και τιμολογιακά οι οίνοι της κατατάσσονται στην κατηγορία των premium.

του Λεωνίδα Λιάμη

Πλέον πρόσφατη προσθήκη στη γκάμα των προϊόντων του οινοποιείου, είναι μια λευκή μονοποικιλιακή Ντεμπίνα από αμπελοτόπι επιφάνειας 5 στρεμμάτων στο οποίο υπάρχουν πρέμνα ηλικίας άνω των 30 ετών, που το καλλιεργεί ένα συνεργαζόμενο ζεύγος αμπελουργών, ο Στέφανος και η Βάσω Σιουμάλα, από το Σακελλαρικό της Ζίτσας, στα Ιωάννινα.

«Πρόκειται για ένα κρασί από κάθετο πιεστήριο και έπειτα από 8 μήνες παραμονή σε οινολάσπες, με περιοδική ανάδευση, ώστε να αυξηθεί ο όγκος κι η πολυπλοκότητά του», εξηγεί στο Wine Trails και την Agrenda, ο Πάνος Τζίμας, ιθύνων νους του εγχειρήματος, διευκρινίζοντας πως «η εμφιάλωση έγινε μόλις στις αρχές Ιουνίου και το κρασί κυκλοφορεί ήδη σε περίπου 1.800 φιάλες».

Χημικός οινολόγος, με diploma από το WSEΤ και από το Σεπτέμβριο του 2021 συμμετέχων στο πρόγραμμα Master of Wine στο stage 1, ο Πάνος Τζίμας γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο της οινοποίησης, καθώς, συν τοις άλλοις, έχει περάσει ένα φεγγάρι παρέχοντας υπηρεσίες οινολόγου σε άλλο οινοποιείο, πριν αποφασίσει, το 2019, να δώσει στον εαυτό του το ρόλο του πρωταγωνιστή και βουτήξει στα βαθιά νερά της τέχνης του αμπελουργού και του οινοποιού.

Η επόμενη κίνηση έχει προσδιοριστεί για το ερχόμενο φθινόπωρο. «Το πλάνο είναι να κυκλοφορήσει ένα ερυθρό μονοποικιλιακό από βλάχικο, μια ποικιλία δροσερή, με μέτρια οξύτητα και χαμηλό αλκοόλ, η οποία, επίσης προέρχεται από αμπελοτόπι που καλλιεργεί το αμπελουργικό ζευγάρι από το χωριό Σακελλαρικό», περιγράφει ο συνομιλητής μας, εξηγώντας πως την περίοδο αυτή το κρασί ωριμάζει σε δρύινο βαρέλι ενός έτους και πρόκειται να κυκλοφορήσει το πολύ σε 800 -900 φιάλες.

Και τα δύο νέα κρασιά εντάσσονται στο project «Les Vignerons» το οποίο αναπτύσσει one off ετικέτες, με συνεργαζόμενους παραγωγούς, ώστε να αναδεικνύονται η διαφορετικότητα της κάθε οινικής χρονιάς και τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών από κτήματα μικρών αμπελουργών και να μη χάνονται μέσα στα χαρμάνια δεξαμενών μεγάλων οινοποιείων.

Η πρώτη συνεργασία στο επίπεδο των «Les Vignerons» ξεκίνησε το 2019 με τον αμπελουργό Δημήτρη Τέσια από τη Χρυσοβίτσα Ιωαννίνων και με την ποικιλία βλάχικο, από την οποία προέκυψε η ετικέτα «Farfalina», εμπνευσμένη από πίνακα ζωγραφικής φίλου του κ. Τζίμα.

Εκτός από τις ετικέτες από συνεργαζόμενους παραγωγούς, το Jimas Winery παράγει τρεις ακόμη ετικέτες κρασιού, από σταφύλια τα οποία προέρχονται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του, επιφάνειας, σήμερα 22 στρεμμάτων, καθώς στα αρχικά 17 στρέμματα με merlot και cabernet franc, ισομερώς κατανεμημένες, στις αρχές Ιουνίου προστέθηκαν άλλα 5 στρέμματα Βερτζαμί, μια ερυθρή ποικιλία της δυτικής Ελλάδας, που απαντάται στη Λευκάδα, στην Αχαΐα, στον Πύργο, αλλά και στην Κύπρο.

«Από τα δικά μας κυκλοφορεί ένα κόκκινο από merlot και cabernet franc σε 1.800 – 2.000 φιάλες, ένα ροζέ συνήθως από merlot, σε 800 φιάλες και ένα late harvest, από merlot ή και cabernet franc, με λίγο απασιμέντο, το οποίο ανάλογα με τη χρονιά, βγαίνει από 300 έως 600 φιάλες και είναι μια limited edition», εξηγεί ο οινοποιός, προσθέτοντας πως η συνολική δυναμικότητα του οινοποιείου είναι γύρω στις 5.000 φιάλες, οι οποίες διατίθενται στην Ελλάδα, την Κύπρο και εσχάτως και στη Γερμανία, όπου άνοιξε η αγορά.

Ως προς τους επόμενους στόχους του, όπως ανέφερε, προτεραιότητα του είναι αρχικά να σταθεροποιήσει την ποιοτική εικόνα του αμπελώνα και σε επόμενο στάδιο να τον επεκτείνει στα περίπου 30 στρέμματα και να τον μετατρέψει και σε επισκέψιμο. Ταυτόχρονα ιδιαίτερο βάρος δίνει και στην προοπτική δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού wine shop, στο οποίο θα μπορεί κανείς να βρει παλιές ετικέτες του οινοποιείου, οι οποίες έχουν εξαντληθεί στα κλασσικά κανάλια διανομής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Λίστες µε φιάλες των 375 ml βλέπει να διαµορφώνονται προσεχώς ο Πάνος Τζίµας της Jima Winery από την Άρτα, µε τον ίδιο να ακολουθεί...

REPORTS

To πιο ρωµαλέο χαρµάνι Merlot και Cabernet Franc της Jima Winery, µε σφιχτή ταννική δοµή, καθαρότητα φρούτου και πολυπλοκότητα γεύσεων κι αρωµάτων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...