Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα αφρώδες ταξίδι με Prosecco απογειώνεται με μια Alfa Romeo

Ο σπουδαίος αμπελουργός Prosecco Gianluca Bisol διασχίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα custom roadster, καθώς προσπαθεί να αναδείξει τα κρασιά υψηλότερης ποιότητας Prosecco.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ποιος ξέρει; Ίσως το επόμενο μπουκάλι Prosecco μπορεί να παραδοθεί με μια πράσινη Alfa Romeo Stelvio…

Ο Gianluca Bisol, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οινοποιείου Desiderio Bisol & Figli της Prosecco, ξεκίνησε στις 26 Απριλίου μια 25ήμερη περιοδεία στις ΗΠΑ σε μια Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio του 2022 στο χρώμα του Verde Montreal, που παρέχεται από την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελείας. Η Desiderio Bisol & Figli είναι ηγέτης ποιότητας για την περιοχή Prosecco, μέρος της παραγωγής κρασιού στην περιοχή εδώ και 21 γενιές. Και ενώ η περιοδεία επικεντρώνεται στο brand Bisol, ο Gianluca τονίζει ότι είναι και μια εκπαιδευτική προσπάθεια.

«Η ιδέα μου είναι να οικοδομήσω τη γνώση του Prosecco Superiore», σημείωσε ο Bisol σε πρόσφατη δήλωση του, αναφερόμενος στα κρασιά από πιο διακριτά, οριοθετημένα terroirs εντός της μεγαλύτερης ονομασίας Prosecco. “Δημιουργήσαμε την επιτυχία του Prosecco, αλλά η αγορά δεν κατανοεί τις διαφορές μεταξύ Prosecco DOC και Prosecco Superiore. Ο χαρακτήρας του σταφυλιού Glera είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές του υψομέτρου, του εδάφους, [της έκθεσης] και ο καταναλωτής μπορεί να το δει στο ποτήρι».

Το Prosecco DOC αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των εμφιαλώσεων Prosecco, με μόνο ένα μπουκάλι Prosecco Superiore να παράγεται για κάθε επτά φιάλες Prosecco DOC. Το Prosecco Superiore είναι το επίπεδο ποιότητας πάνω από το αρχικό Prosecco DOC και περιλαμβάνει τις δύο ζώνες DOCG της περιοχής: Conegliano Valdobbiadene Prosecco και Asolo. Μέσα στο Prosecco Superiore υπάρχουν πρόσθετες διακρίσεις ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων εμφιαλώσεων με την ένδειξη Rive, από αναγνωρισμένους, απότομους αμπελώνες στην πλαγιά ενός λόφου και, στο αποκορύφωμα της ποιότητας για το Prosecco, εμφιαλώσεις από το Cartizze, 265 στρέμματα αμπελώνων υψηλού ύψους που βρίσκονται στο Valdobbiadene.

«Σίγουρα έχουμε αισθανθεί αντίσταση στην αγορά [στην Prosecco Superiore]», δήλωσε ο Rocco Lombardo, πρόεδρος της Wilson Daniels, εισαγωγέα της Desiderio Bisol στις ΗΠΑ. “Ο καταναλωτής προσελκύει το Prosecco DOC, ίσως λόγω τιμής, ίσως λόγω έλλειψης συγκεκριμένης γνώσης για τις περιοχές. Χρειαζόμαστε τον Gianluca να είναι πρεσβευτής για τη ζώνη Prosecco Superiore, με το όνομα Bisol, φυσικά, αλλά πρώτα, η ζώνη.”

Ο Lombardo θυμάται την εξέλιξη του Chianti Classico από τις εμφιαλώσεις φιάσκο μεγάλης παραγωγής, συσκευασμένες σε άχυρο της δεκαετίας του 1970 στις υψηλής ποιότητας εκδόσεις Gran Selezione ενός αμπελώνα που προσφέρονται σήμερα, και βλέπει παρόμοιες δυνατότητες για το Prosecco.

Η Bisol παράγει πέντε διαφορετικές εμφιαλώσεις Prosecco Superiore και, παρά το γεγονός ότι περίπου το 70 τοις εκατό της επιχείρησής της στις ΗΠΑ είναι η Prosecco DOC, οι εκδηλώσεις στην περιοδεία θα τονίσουν αποκλειστικά το Prosecco Superiore. Θα χύνει τρεις από τις πέντε εμφιαλώσεις Bisol: το Brut Valdobbiadene Prosecco Superiore Crede, το Brut Valdobbiadene Prosecco Superiore Relio Rive di Guia και το Dry Valdobbiadene Superiore di Cartizze. Το Brut Valdobbiadene Prosecco Superiore Jeio, από τη δεύτερη δισκογραφική της οικογένειας, που πήρε το όνομά του από τον παππού του Gianluca, Desiderio «Jeio» Bisol, θα παρουσιαστεί επίσης σε περίοπτη θέση στην περιοδεία.

«Το Prosecco Superiore είναι τόσο διαφορετικό», είπε ο Bisol. «Χάρη στους πολύ απότομους λόφους, στους ανθρώπους που εργάζονται [στους αμπελώνες] εντελώς με το χέρι. [Είναι] 900 ώρες ανά εκτάριο [2,47 στρέμματα]· στην επίπεδη περιοχή, για το Prosecco DOC, είναι 100 ώρες ανά εκτάριο. είναι ένας λόγος που μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ιδιαίτερη γεύση σε αυτό το κρασί».

Η περιοδεία θα ταξιδέψει σχεδόν 5.000 μίλια, με στάσεις σε 14 πόλεις, ξεκινώντας από τη Βοστώνη και με αποκορύφωμα το Λος Άντζελες στις 19 Μαΐου. «Λατρεύω τις Ηνωμένες Πολιτείες, [και αυτή είναι μια απίστευτη ευκαιρία για μένα να μάθω περισσότερα. απολαύστε να βλέπετε τις διαφορές μεταξύ όλων των πολιτειών», είπε ο Bisol. «Και αν, [με αυτό το ταξίδι], ο κόσμος της Prosecco μπορεί να γίνει μια ιεραρχία ποιότητας για τους περισσότερους καταναλωτές, αυτό θα είναι αρκετό».

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.