Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έγιναν ένα, τόπος και ποικιλία όπως έδειξε η οινοποίηση φέτος των ΠΟΠ Γουμένισσα

Έντονο άρωμα, πλούσιες τανίνες και «σώμα», φρουτώδης χαρακτήρας, ισορροπία στοιχείων, χρώμα, υφή και υψηλό επίπεδο, είναι τα στοιχεία που αναδεικνύονται, ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα και σε όλους τους οίνους ΠΟΠ Γουμένισσα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, ώστε η σοδειά του 2021 να χαρακτηρίζεται, ήδη, ως εξαιρετική οινική χρονιά.

Του Λεωνίδα Λιάμη

Το ιδιαίτερο προφίλ των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα, διαπιστώθηκε και στη φετινή διαδικασία κατάταξής τους, από την επιτροπή που έχει ορίσει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου και διεξήχθη την Τρίτη 10 Μαΐου στο «Μικρό Κτήμα Τίτου» στην περιοχή Μεγάλο Ποτάμι Γουμένισσας στο Κιλκίς.

Οι οινοποιοί και οινολόγοι, Θωμάς Λίγας, Δημήτρης Τάσκος, Ανδρέας Πάντος και Μιχάλης Μιχαηλίδης, με μακρά εμπειρία σε οργανοληπτικές αξιολογήσεις οίνων, πέρασαν από το «ψιλό κόσκινο» αισθητηριακών τους αδένων, που σχετίζονται με τη γεύση, την όσφρηση και την όραση, έξι δείγματα οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα, από ισάριθμα τοπικά οινοποιεία και η βαθμολογία τους υπερέβη κατά πολύ το μέσο όρο για το σύνολο των εξεταζόμενων κρασιών της σοδειάς 2021.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θωμάς Λίγας ανέφερε πως τα έξι δείγματα έχουν σχεδόν όμοιο χαρακτήρα, ένα θετικό στοιχείο για τη Γουμένισσα, και τόνισε πως κομβικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε το ό,τι η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από παρατεταμένη ανομβρία διάρκειας τεσσάρων μηνών. «Αυτό αρχικά ανάγκασε το σταφύλι να συμπυκνωθεί και σε δεύτερη φάση να γίνει ενιαίος ο τύπος Γούμενισσα», επισήμανε ο κ. Λίγας και σημείωσε ότι «σε αυτό το παιχνίδι, από τη στιγμή που ο τόπος και η ποικιλία ενοποιούνται και αυτό αποτυπώθηκε στο κρασί, τη διαφορά θα την κάνει ο κάθε οινοποιός ο οποίος με την προσωπική του σφραγίδα στην ωρίμανση και παλαίωση μπορεί να μετατρέψει μια εξαιρετική χρονιά, όπως η φετινή, σε χαρισματική».

Τα μέλη της Επιτροπής, αποφάνθηκαν επίσης πως το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα, που χρησιμοποιούνται στους οίνους ΠΟΠ Γουμένισσα, είναι δύο ερυθρές ποικιλίες που θέλουν χρόνο για να αποδώσουν το μέγιστο ποιοτικό αποτέλεσμα και υπό την οπτική αυτή, υπογράμμισαν πως οι οινοποιοί που θα επιδείξουν υπομονή στην ωρίμανση και την εμπορία θα έχουν μια εξαιρετική χρονιά και θα αποζημιωθούν ικανοποιητικά.

Στη διαδικασία, που οργανώθηκε υπό την εποπτεία της ΔΑΟΚ Κιλκίς, συμμετείχαν 51 αμπελοτεμάχια συνολικής έκτασης 315 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 119,7 στρέμματα καλλιεργούνται με Νεγκόσκα και τα 195,3 στρέμματα με Ξινόμαυρο. Οι αποδόσεις περιορίστηκαν στα 570 κιλά ανά στρέμμα για τη Νεγκόσκα και στα 656 κιλά ανά στρέμμα για το Ξινόμαυρο για να εξασφαλιστεί το ποιοτικό στοιχείο των σταφυλιών στο μέγιστο βαθμό, ενώ το κρασί που παρήχθη ανέρχεται στους 105,2 τόνους (σ. σ. οι 37,9 τόνοι Νεγκόσκα και οι 67,3 τόνοι Ξινόμαυρο) και θα δώσει περίπου 140.000 φιάλες κρασί ΠΟΠ Γουμένισσα.

Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στη διαδικασία κατάταξης και, πλέον, μπορούν να εμφιαλώσουν τη ‘ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2021’ είναι:
1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗΣ Α.Ε.
2. ΑΪΔΑΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
3.ΤΑΤΣΗΣ Χ. ΠΕΡΙΚΛΗΣ
4. Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Α.Ε.
5. ΚΥΡ – ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.
6. ΜΙΚΡΟ ΚΤΗΜΑ ΤΙΤΟΥ “Β.ΤΣΑΚΤΣΑΡΛΗΣ-Ε.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ”.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.