Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Άνοδος στις προτιμήσεις και στην ποιότητα του Extra Brut Prosecco

Η ιστορία του Prosecco είναι μια ιστορία «γλυκιάς επιτυχίας», με εκπληκτική ανάπτυξη και  προσιτό στυλ, που υποστηρίζεται από μια ευγενική γλυκήτα.

Σε επίπεδο μαζικής αγοράς DOC, εμφανίζεται συνήθως σε «extra dry» εκδοχή (μια λανθασμένη ονομασία, καθώς είναι στην πραγματικότητα εκτός ξηρού, με μεταξύ 12 και 17 γραμμάρια υπολειμματικής ζάχαρης) , όχι μόνο επειδή λίγη γλυκύτητα μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων των υψηλότερων αποδόσεων που απαιτούνται, αλλά και επειδή συμπληρώνει πραγματικά τον απλό χαρακτήρα της ποικιλίας Glera gape, με νότες από αγιόκλημα και μήλο.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις πως νέα, πιο περιπετειώδη, πιο ξηρά στυλ βρίσκουν εύνοια στο DOCG του Conegliano και του Valdobbiadene. Με τις χαμηλότερες επιτρεπόμενες αποδόσεις, από σταφύλια που πρέπει να συλλέγονται με το χέρι από τις απότομες πλαγιές, το Prosecco Superiore γνωρίζει επιτυχία με Brut (λιγότερο από 12 γραμμάρια RS), Extra Brut (κάτω από έξι γραμμάρια) ή ξηρό Brut Nature (τρία γραμμάρια ή κάτω). Για πρόσθετη πολυπλοκότητα, υπάρχει επίσης το Sui Lieviti (Sur Lees), μια κατηγορία αρχαίας μεθόδου, που έχει υποστεί ζύμωση σε μπουκάλια, η οποία αποκτά νέο επίσημο καθεστώς το 2019.

Πριν από μια δεκαετία περίπου, η premium Prosecco, με την καλύτερη τιμή της, αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό το αποθεματικό των Βορειοιταλών, αλλά τα τελευταία χρόνια ξεπέρασε την κατηγορία των DOC όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους καταναλωτές φαινομενικά να είναι ευχαριστημένοι στο εμπόριο αν νιώθουν ότι μπορούν να γευτούν τη διαφορά. Καθώς οι τάσεις της μόδας του κρασιού έχουν ευνοήσει τα πιο ξηρά, αφρώδη στυλ, οι καταναλωτές έχουν επίσης συνειδητοποιήσει πολύ περισσότερο την προέλευση, έτσι το Conegliano και το Valdobbiadene, η γενέτειρα του Prosecco, έχουν τοποθετηθεί τέλεια για να προσφέρουν στους καταναλωτές μια «σοβαρότερη» αίσθηση.

Η δημιουργία ενός πιο ξηρού στυλ απαιτεί αναμφισβήτητα μεγαλύτερη δεξιότητα και επένδυση, με κορυφαία πρώτη ύλη και έλεγχο θερμοκρασίας τελευταίας τεχνολογίας να συνθέτουν ένα αξιοπρεπέστατο προϊόν. Ακριβώς όπως η σαμπάνια εξαρτάται από τη λάμψη της πολυτέλειας, το Prosecco, κάθε είδους, βασίζεται σε μια σαγηνευτική κομψότητα και μια απαλή, επίμονη αλλά ακίνδυνη οξύτητα για να φτάσει στο σημείο. Ελλείψει γλυκύτητας, το να προσφέρεις γοητεία, χωρίς υπερβολική ψυχρή συγκίνηση, είναι μια πρόκληση.

Κρίνοντας όλες τις κατηγορίες Prosecco ως μέρος των βραβείων IWSC 2022 –που για πρώτη φορά έλαβαν χώρα στη γενέτειρα του Prosecco– το επίπεδο ήταν απίστευτα υψηλό. Σε γενικές γραμμές όμως, ήταν καλά ισορροπημένα, ευκίνητα και απίστευτα συνεπή, αντιπροσωπεύοντας αυτό που μια μέρα θα μπορούσε να είναι η νέα τυπικότητα για το Prosecco Superiore.

Από τα εννέα κρασιά που βραβεύτηκαν με Χρυσά μετάλλια –ένας απολογισμός ρεκόρ για το Prosecco Superiore στο IWSC– τα τρία ήταν Brut και ένα ήταν Sui Lieviti.

Το ότι το artisanal Sui Lieviti απέδωσε τόσο καλά σε όλους τους τομείς, παρά το γεγονός ότι μόνο –επίσημα, τουλάχιστον– κυκλοφορεί για τρία χρόνια, θα είναι μεγάλη ενθάρρυνση για τους παραγωγούς

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Sarah Abbott MW, πιστεύει ότι η μέθοδος παραγωγής που χρησιμοποιείται για το Prosecco Superiore εξακολουθεί να είναι παρεξηγημένη από πολλούς: «Έχω παρατηρήσει ότι η κατανόηση της Charmat, ή Martinotti, της αφρώδης οινοποίησης είναι κάπως ταμπού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σίγουρα με τον Conegliano Valdobbiadene, το Charmat δεν έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του κρασιού μέσω της ταχύτερης δυνατής δευτερογενούς ζύμωσης. Πολλοί παραγωγοί συνεργάζονται με το “Long Charmat” και όλοι δίνουν μεγάλη προσοχή στην υφή και το άρωμα του κρασιού βάσης.’

Όσοι καταλαβαίνουν το Prosecco, γιορτάζουν τη σαγηνευτική του γοητεία και ανατριχιάζουν με τη βιομηχανική προσέγγιση που χρησιμοποιείται για μερικές από τις πιο βασικές παραγωγές.  «Νομίζω ότι όσο οι παραγωγοί διατηρούν την πίστη και την εστίαση στην ποιότητα, [η κατηγορία] θα συνεχίσει να υπερέχει», λέει η Abbott, «Το Prosecco άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε το αφρώδες κρασί: για ένα λεπτό κρασί, έδειξε πολλή δύναμη».

 

 

Πηγή: Club Oenologique.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.